HANİYE NE ZAMAN ÖLDÜRÜLDÜ?
Ölüm haberini ilk olarak sabah saatlerinde İran Devlet Televizyonu açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusundan gelen açıklamaya dayanan haberde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da kaldığı konutuna 02.00 sularında düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdiği paylaşıldı. Saldırıda güdümlü füze kullanıldığı ve Haniye ile beraberindeki korumasının da yaşamını yitirdiği ifade edildi.
HAMAS SUİKASTE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI MI?
* AFP haber ajansına göre, Hamas’ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Marzuk, yaptığı açıklamada, “Lider İsmail Haniye’nin öldürülmesi korkakça bir eylemdir ve cevapsız kalmayacaktır” dedi.
* Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, suikastın “savaşı yeni boyutlara taşıyacağını” ve büyük yansımaları olacağını söyledi.
* İran Ulusal Güvenlik Konseyi ise üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı. Sonuçların yakında açıklanacağı belirtildi.
* Devrim Muhafızları, Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine “sert ve acı bir karşılık verileceğini” açıkladı. Açıklamada, “İran ve direniş cephesi bu suça karşılık verecektir” denildi.
TÜM GÜVENLİK ENDİŞELERİNİN GÖLGESİNDE HANİYE NEREDE KALIYORDU?
İran Devrim Muhafızları’nın güvenlik kontrolleri doğrultusunda Haniye, Tahran’ın kuzeyinde Gaziler Evi olarak adlandırılan bir lojmanda kalıyordu. Ayrıca Haniye İran’a ayak bastığı andan itibaren hava savunma sistemi denetiminden, törene katılanların güvenliğine kadar tüm süreçler Devrim Muhafızları’nın sorumluluğundaydı.
SALDIRIYA İLİŞKİN İDDİALAR VE SENARYOLAR NELER?
İran basınından yansıyan iddiaların en güçlüsü Haniye’nin saldırının Tahran’ın kuzeyindeki, Devrim Muhafızları’nın Gaziler Evi olarak isimlendirilen lojmanında dinlendiği sırada gerçekleştirildiği yönünde. En çarpıcı iddia ise aynı misafirhanede fakat farklı bir katta İslami Cihat’ın önemli bir isminin daha konaklıyor olması. Bu iddiaya ilişkin ise 2 senaryo var:
Senaryo 1; Saldırıda resmi olarak sadece Haniye ve korumasının yaşamını yitirdiği açıklandıktan sonra diğer ölen ya da yaralanan kişi sayısına ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. İran basını da bu konuda son derece temkinli değerlendirmeler yaparken rakam vermekten kaçınıyor.
Senaryo 2; Haniye ile aynı lojmanda fakat farklı katta kalan İslami Cihat’ın üst düzey bir yetkilisinin burnu bile kanamadan saldırıdan kurtulduğu iddia ediliyor. İslami Cihat’tan bu konuya ilişkin henüz bir açıklama yok ancak kamuoyu endişeli bekleyişini sürdürüyor.
HANİYE NEDEN İRAN’DAYDI?
İsmail Haniye dün Tahran’da İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katıldı. Son görüntüleri yemin töreninde kayda geçen anlara ilişkindi.
İSRAİL’DEN AÇIKLAMA GELDİ Mİ?
İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye’ye yönelik Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken İsrail Başbakanlık Ofisinin, kabine üyelerinden Haniye’ye Tahran’da düzenlenen suikasta dair değerlendirme yapmamalarını istediği belirtildi.
Ancak İsrail’in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu kuralı bozdu ve Haniye’nin suikast sonucu öldürülmesini memnuniyetle karşıladığını sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:
– Haniye’nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek. Artık hayali barış anlaşmaları yok.
HAMAS’IN ÖLDÜRÜLEN LİDERİ HANİYE KİMDİ?
* İran’daöldürülen Hamas lideri İsmail Haniye, Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’ın uluslararası ilişkilerinde ön plana çıkan yüzüydü.
* Sert söylemlerine rağmen diplomatlar tarafından Hamas’ın diğer üyelerine kıyasla daha ılımlı bulunan Haniye’nin üç oğlu İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’de düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü.
* Haniye, 1963 yılında Gazze Şeridi’ndeki mülteci kampı El Şati’de, İsrail kurulurken Aşkelon’dan kaçmak zorunda kalan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
* Gazze İslam Üniversitesi’nde öğrenim gören Haniye, öğrencilik yıllarında aktivistti. O dönemde Müslüman Kardeşler’in bir üyesi olan Haniye, 1987’de İsrail işgaline karşı 1993’e kadar süren ilk Filistin intifadasının patlak vermesinin ardından kurulan Hamas’a katıldı.
* Bu dönemde İsrail tarafından birkaç kez tutuklandı, ardından altı aylığına Lübnan’ın güneyine sürüldü.
*
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025