Apple’ın yapay zekâsı tartışmaların odağında

Pazartesi günü düzenlenen Dünya Çapındaki Geliştirici Konferansı'nın açılış konuşmasında teknoloji devi, Apple Intelligence'ı tanıttı ve ürünlerine gelen çeşitli yetenekleri sergiledi.

Apple'ın şimdiye kadar kendi yapay zekâ stratejilerini ve teknolojilerini açıklayan Microsoft ve Meta gibi şirketlerin gerisinde kaldığı konuşulurken sonunda beklenen sunum gerçekleşti.

Apple Intelligence; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia güncellemelerinde Fotoğraflar, Siri, Mesajlar ve daha fazlasında büyük değişiklikler getirecek. 

Apple'ın Dünya Çapındaki Geliştiriciler Konferansı'nda duyurduğu yeniliklerden öne çıkanlar şu şekildeydi:


YAPAY ZEKÂ SİSTEMİNİ DUYURDU

Apple'ın ilk yapay zekâ sistemi iPhone, iPad ve Mac'e geliyor. Neredeyse tüm büyük şirketler yapay zekâ alanında yenilikleriyle hızlı adımlar atarken, Apple'ın kendi yapay zekâ sistemini başlatması sürpriz değil. Apple Intelligence, şirketin iPhone, iPad ve Mac'i tam merkezine yerleştiren yeni kişisel zekâ sistemi. Bu, Apple'ın uygulamalarında görsel oluşturma veya metin özetleme gibi birçok yeni özelliği mümkün kılıyor.

SIRI'YE DESTEK

Yükseltilmiş sesli asistan artık iPhone'a daha derinlemesine entegre edilecek. Uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı sağlayacak ve sesli asistandan belirli bir e-postanın içindeki bilgileri bulması, hatta birinin fotoğrafını göstermesi istendiğinde bu görevleri gerçekleştirebilecek. 

Siri'nin büyük yapay zekâ yükseltmesi aynı zamanda OpenAI'nin ChatGPT sohbet botuyla entegrasyonunu da içeriyor. Yeni entegrasyonla Siri, bir sorgunun ChatGPT için daha uygun olup olmayacağını otomatik olarak belirleyecek. Ve isteği ChatGPT'ye göndermeden önce izin isteyecek. ChatGPT, Siri aracılığıyla ücretsiz ve hesap olmadan kullanılabilecek.


E-POSTA, MESAJLAR VE FOTOĞRAF İÇİN YAPAY ZEKÂ

Apple, e-postaları özetleme ve yanıt oluşturma yöntemi de dahil olmak üzere, iOS 18'deki uygulamalarında bir dizi yeni yapay zekâ özelliğini kullanıma sunuyor.

Apple, fotoğraflar uygulamasına da yapay zekâ getiriyor ve fotoğraf arama olanağı sunuyor. Ayrıca Google'ın "Sihirli Silgisi"ne benzer şekilde resimlerin arka planındaki nesneleri temizlemeye olanak tanıyor. 

ŞİFRELER UYGULAMASI

Apple, farklı cihazlarda oturum açma ayrıntılarını takip etmeye olanak sağlayacak yeni bir Parolalar uygulamasını duyurdu. Uygulama, LastPass ve 1Password gibi diğer şifre yöneticilerine benzer şifreler oluşturmaya ve saklamaya olanak tanıyor. Parolalar iOS, iPadOS, macOS, VisionOS ve hatta Windows'ta kullanılabilecek.

HESAP MAKİNESİ NİHAYET YENİLENDİ

Apple Pencil desteğine sahip bir Hesap Makinesi uygulaması eklendi. iPad, piyasaya sürülmesinden on yıldan fazla bir süre sonra nihayet bir Hesap Makinesi uygulamasına kavuşuyor. Apple Pencil'ı kullanarak iPad'de denklemler yazmak ve uygulamanın bunu çözmesine olanak tanıyan Matematik Notları adı verilen yeni bir özellik de geliyor.


Apple, el yazısının görünümünü iyileştirmek ve notların yazım denetimini yapmak için makine öğrenimini de kullanıma sunuyor.

GİZLİLİK KONUSUNDA ŞÜPHELER

Tüm bu yenilikler çarpıcı olsa da Elon Musk başta olmak üzere şirketin yapay zekâ sisteminin, şimdiye kadar önem verdiği kullanıcı gizliliği konusunda taviz verebileceğine dair şüpheler de dile getirilmeye başlandı.

Apple, Intelligence'ın bulut sunuculara dış kaynak kullanmadan cihaz üzerinde çalışabileceğini vurgulamış ve daha büyük sunucu tabanlı AI modelleri gerektiren daha karmaşık talepler için "Özel Bulut Bilişim"i duyurmuştu.



Elon Musk, yenilikler konusunda tepkili.

Siri'nin 13 yıl önce ilk kez piyasaya sürülmesinden bu yana pek değişmediği göz önüne alındığında, dijital asistanda yapılacak değişiklikler birçok kişi için dikkat çekici oldu. Siri, Apple Intelligence'ı kullanarak yakında uygulamalar içinde çalışabilecek, gezinebilecek ve bağlam hakkında daha derin bir anlayışa sahip olacak.

Ayrıca Siri'ye bir şey sorulduğunda ChatGPT'ye de bu gönderilebilecek.

Peki Apple verileri bulut yapay zekâ sunucularına nasıl gönderir? 

Yıllardır Apple, gizlilik konusunda Google ve Microsoft gibi rakiplerine göre çok daha ön plandaydı. Yapay zekâ konusundaki yenilikler için de bulut sistemine güvenmek yerine, Apple bu görevleri doğrudan cihazda gerçekleştiriyor. Ancak şirket, Apple Intelligence'ın ortaya çıkışıyla birlikte "Özel Bulut Bilişim" ile konfor bölgesinin dışına çıkıyor. 

Şirket bunu önceki güvenlik duruşuyla nasıl bağdaştırıyor?

Apple'ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi'ye göre şirket, verileri sunucularına nasıl göndereceği konusunda çok dikkatli davranıyor. Ayrıca WWDC açılış konuşması sırasında Federighi, Apple AI'nin bir toplantıyı yeniden planlamada ve kızının dans resitaline hâlâ katılıp katılamayacağını belirlemede ona nasıl yardımcı olabileceğini gösterdi. Apple AI, kızının gerçekte kim olduğunu, etkinliğinin nerede yapıldığını ve toplantıdan sonraki tahmini seyahat süresini belirleyebildi.

Federighi, Apple'ın tüm verileri buluta göndermediğini, bunun yerine yalnızca Apple AI sorgusuyla ilgili en önemli bilgileri yüklediğini söylüyor. Federighi Apple'ın bulut sunucularının kalıcı bir depolama alanına sahip olmadığını ve günlük tutma özelliğinin bulunmadığını da kaydetti.

Analistler ayrıca yazılım güncellemeleri, yalnızca iPhone 15 Pro veya sonraki sürümlerde mevcut olacağı için Apple kullanıcılarını cihazlarını yükseltmek isteyeceğini de tahmin ediyor.