İmamoğlu Aşura töreninde konuştu: Yeterince bedel ödedik

Türkiye Caferileri Evrensel Aşura Matem Merasimi, Halkalı’daki  Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törende, CAFERİDER Başkanı Hasan Babur, Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım, AKP Milletvekili Şamil Ayrım, Türkiye Caferiler Lideri Selahattin Özgündüz, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Valisi Davut Gül birer konuşma yaptı.


“ORTAK ACIMIZ KERBELA”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:

“Ortak acımız olan Kerbela acısını hep birlikte hissetmekten ve bu hissiyat üzerinden bir hoşgörü zemini, barışın, huzurun kıymetini bilen o sürece en cesur bir biçimde yaklaşım gösteren 86 milyon yurttaşımızın ruhunu hissiyatını bu salonda paylaşmaktan onur duyuyorum.

Hepimiz hem mutlu hem de güçlü ve aynı zamanda kardeşçe bir yaşamı sürmek istediğimiz bir ülkedeyiz. Bu hayali en güçlü seviyeye taşımak için acılarımızı, sevinçlerimizi güzelliklerimizi bir arada yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz.

Bunu mümkün kılacak zeminde ancak toplumumuzun tüm bileşenlerinin geçmişte ve bugünde maruz kaldıkları zulmün hafızalarında taşıdıkları acıların tanınması, bilinmesi ve bunlara yol açan ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için her birimizin özenli çaba göstermesinde yol açacak, oluşacak ve yol alacaktır”


"MUHARREM AYI, ZALİMİN ZULMÜNE EĞMEYENLERİN MATEMİDİR"

Muharrem ayının Kerbela'da zalimin zulmüne boyun eğmeyenlerin matemi olduğunu dile getiren İmamoğlu “Yüreğindeki adalet ve eşitlik hasretiyle oruç ibadetini yerine getiren ve lokmasını bölüşen siz değerli canların matemini derinden hissettiğimi bilmenizi isterim. İçinde bulunduğumuz bu mübarek ay bize zalime karşı mazlumun yanında olmanın, güçlünün değil, cesaretle, en yüksek cesaretle haklının yanında durmanın onurunu hissettirir” dedi.


"ACILARI YÜZLEŞEREK AŞABİLİRİZ"

İmamoğlu geçmişte yaşanmış derin acıların,  büyük adaletsizliklerin, toplum vicdanında yaşamaya devam ettiğine dikkat çekerek "Onları aşmanın yolu asla yok saymak ya da bastırmak değildir. Aksine bu acıları ancak hatırlayarak, yüzleşerek aşabiliriz. Ben İmam Hüseyin’i hatırlamadan asla soğuk su içmedim diyen İmam Caferi Sadık'ın buyruğunu kılavuz bilip geçmişten ders çıkartmalı ve bir daha toplumun hiçbir parçası hiçbir kesimi acı çekmemesi adına üstün bir biçimde çalışmalıyız” diye konuştu.


"ÜSTÜN DEĞİL EŞİT HİSSEDARIZ"

“Bugün manevi coğrafyamızın yapı taşlarından biri olan Caferi yurttaşlarımızın kendilerini asla ayrıştırılmış dışlanmış hissetmelerine yol açabilecek ne varsa ortadan kaldırmak da hepimizin asli görevidir” diyen İmamoğlu şunları söyledi:

“Biz İstanbul'umuzda bu konuda üzerimize düşen tüm görevleri en iyi şekilde yapma gayreti içerisindeyiz. Bunun tek karşılığı bizim büyük sorumluluğumuzu yerine getirme gayretidir.

İnanç masası çerçevesinde sunmaya gayret ettiğimiz bir kısım imkanlarla toplumumuzun her inanç mensubunun inancının ve öğretilerinin gereklerini özgür bir biçimde yerine getirmesini en güçlü şekilde destekliyoruz.

Eksiğimiz var ise tamamlayacağız, desteklemeye devam edeceğiz. Yapımı uzun süredir devam eden Zeynebiye Camii'nin tamamlanması konusunda kurumumuzun üzerine düşen sorumluluğu üstlendik ve inşallah sizlerin de katılımıyla çok yakında bu camiyi ve içindeki bir kısım kültürel ve eğitim alanlarını tamamlayarak hep birlikte açmayı diliyoruz.

Benzer biçimde İFA Spor Tesislerinin tamamlanması, İstanbul genelinde diğer bölgelerde bulunan Caferi camilerinin ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda da sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz.

Bu topraklarda hiçbirimiz, kendimizi diğerinden daha üstün, daha değerli asla görmedik görmeyiz. 86 milyon yurttaşımız bu memleketin her karış toprağının eşit hissedarıdır."


"TÜM İNANÇLAR GÜVENCE ALTINDA OLMALI"

İmamoğlu “Kendimizi asla ve asla ayrıştırıcı bir unsurun içerisinde bulunmaya hak bulmayız. Bu kibri göstermeyi her şeyden önce inancımıza yakıştırmayız. Dilerim bu cennet vatanımız Türkiye'miz bir an önce tüm inanç kesimlerinin hak ve özgürlüklerinin güvence altında olduğunu hissettiren bir kardeşlik ülkesi olma konusunda eksik kalan taraflarını tamamlayan ve bulunduğu bu coğrafyadaki acıların yaşandığı ortamlarda en üstün seviyeye çıkan ülke olmayı başarmalıdır, başaracaktır” dedi.

"YETERİNCE ACI ÇEKTİK"

İmamoğlu şöyle devam etti:

"Yüzyıllardır bu topraklarda yaşatılan en kadim geleneklerden biri olan Aşuramız daima birliğimizin sembolü olarak gelecek yüzyıllarda da bizleri bir araya getirmeye devam edecektir. Yeterince acı çektik, yeterince bedel ödedik. Hala yakın çevremizdeki zalimlerin zulmünü görmekteyiz.

Gazze'de yaşananları ne yazık ki ibretle insanlık adına inancımız adına görüyoruz ve kınıyoruz. Ama dünyanın neresinde olursa olsun. Hangi zalim zulüm içerisindeyse onu kınamalı ve cesaretle her daim zulme uğrayanın yani mazlumun yanında olmayı devam ettirmeliyiz.

Bu yönüyle hep birlikte bizden sonraki kuşaklara bu memleketin canım evlatlarına, kızlarımıza, oğullarımıza bundan sonraki kuşaklara, kavgayı, ayrımcılığı değil, sevgiyi, hoşgörüyü, barışı, huzuru, miras bırakmak bilimle, üretimle uğraşmayı ve hep birlikte kazanmayı insanlarımıza öğretmek bizim asli sorumluluğumuzdur.

Bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Hep birlikte çok güzel işler başardık. Bundan sonra da çok güzel işler başarabilmeyi elbette görüyorum ve inanıyorum."

"ANADOLU’DA ‘YEZİT’ İSMİNİ GÖREMEZSİNİZ"

İstanbul Valisi Davut Gül de şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın hepinize ayrı ayrı selamlarını iletmek istiyorum. Bu tablo bize birkaç şeyi gösteriyor. Müslümanların kardeş olduğunu,  ehlibeyt sevgisini evrensel olduğunu, sınırlar ötesi olduğunu gösteriyor. Farklılıklarımız, zenginliklerimizdir. Ama ehlibeyt sevgisi bizim farklılıklarımız değildir.

Ehlibeyt sevgisi hem Türkiye'mizde hem dünyanın her tarafındaki Müslümanların kalbinde, vicdanında aklında yer almış bir sevgidir. Bizim topraklarımıza baktığımızda bunun en güzel somut göstergesi isimlerimizdir. Anadolu'nun neresine giderseniz gidin ‘Yezit’ ismini görmezsiniz. Ama Anadolu'nun neresine giderseniz gidin ‘Hüseyin’ ismini görürsünüz. ‘Hasan’ ismini görürsünüz. ‘Ali’ ismini görürsünüz.

Bu bizim aslında Kerbela meselesine nasıl baktığımızı, Anadolu insanının kalbinde, vicdanında nasıl yer aldığının en iyi göstergesidir. Bu topraklarda ne kadar ‘Ramazan’ varsa o kadar ‘Muharrem’ var. Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul ederek bugün burada olduğu gibi birliğinizi, bütünlüğünüzü, kardeşliğiniz muhafaza etmek bizim en büyük görevimizdir.

Biz Caferi inancına mensup vatandaşlarımızdan kardeşlerimizden Allah için memnunuz, razıyız. Sizler Türkiye Cumhuriyeti'nin birinci sınıf vatandaşlarısınız. Sizlerin her meseleniz tıpkı 86 milyon insanımızın meseleleri gibi bizim meselemizdir. İnşallah sizlerle birlikte al bayrağın altında, birliğimizi, bütünlüğümüzü muhafaza edeceğiz."


"KAVGA İSTEMİYORUZ"

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz “Bu meclisin güzelliklerinden birisi ülkemin her kesiminden insanın olması. Protokolde devleti ve hükümeti temsil eden valimiz Davut Gül beyefendi, yanı başında da İBB Başkanı sevgili İmamoğlu ile yan yanayız. Beraber aynı yası paylaşıyoruz. Devlet, millet yan yana. İktidar, muhalefet yan yana... Benim ülkemde istediğim manzara budur. Muhalefet, muhalefet yapar; işi o zaten. Millet ona, o görevi vermiş. Ama birbirleriyle rakiptirler, düşman değil. Bu ülkeyi daha güzele, daha ileriye taşımak için yarışırlar. Ona diyeceğimiz bir şey yok, yarışsınlar. Ama kavga istemiyoruz. Allah sizi var etsin” dedi.