Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek’ten SGK borcu açıklaması

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Manisa İçin” kampanyası tanıtımı ile Manisa’ya dair yeni dönem manifestosunu açıkladığı toplantı sonrası basın mensuplarını sorularını yanıtladı.

"KISIRLAŞTIRMA İÇİN ÇOK YOĞUN ÇABALAR HARCIYORUZ"

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeye ilişkin Zeyrek, "Ben de bir hayvanseverim. Evimizde de çok güzel bir köpeğimiz var, onunla çok mutluyuz, bir ailemizin gereği gibi. Dışarıdaki sokaktaki hayvanlarımız bizim canımızdır. Öncelikle bunu unutmamak gerekiyor. Nasıl bu bu şehirde yaşayan 1 buçuk milyon kişinin bir tel saçına bile zarar gelmesin mi onu korumak için mücadele ediyorsam bu şehirde yaşayan sokak hayvanlarımızın da tüm bakımı veya onlara yapılacak olan her hizmetin yanında olacağım. Biz kısırlaştırma için çok yoğun çabalar harcıyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Hayvan hastanemiz çok yakında hizmete geçecek. Yunusemre Belediyesi birlikte yaptığımız barınağımızı hayata geçeceğiz. Buradaki ameliyat sayılarımızın artmasıyla birlikte kısırlaştırmalarımızda da önemli bir artış olacak. Kısırlaştırmaları yaptıktan sonra eğer ki vatandaşa zarar vermeyecek nitelikteki olan sokak hayvanlarımız, sokak canlarımızı aldığımız yere bırakacağız" dedi.

"ONLAR BİZİM CANIMIZ, BİZE EMANET"

Sokak hayvanlarını kısırlaştırılmasının ardından tekrar alınan yere bırakılmasının yeni yasaya aykırı olduğunun hatırlatılması üzerine Zeyrek, "Yasa daha tam oluşmadı. Yasada ben de bu şekilde değişiklikler olacağını öngörüyorum. Ama sayın Genel Başkanımın da dediği gibi onlar bizim canımız ve bize emanettir. Bu şekilde onları tecrit edip kendi ölümüne terk etmek bana özellikle Ferdi Zeyrek'e yakışan davranış değildir ve kurumumda bu yönde hareket edecektir" diye konuştu.

"KISIRLAŞTIRILMAYI BEKLEYEN 18 BİN CİVARINDA SOKAK HAYVANI VAR"

Manisa'da genelinde 35 bine yakın sokak hayvan bulunduğunu da dile getiren Zeyrek, "Şu anda kısırlaştırma yapmamız gereken Manisa genelinde yaklaşık 18 bin civarında sokak hayvanı var. Manisa sokaklarında şu anda 35 bine yakın sokak hayvan bulunmakta. Onlar bizim canımız, onlara sahip çıkmak, onları hayatın içerisine var edebilmek için çok önemli projelerimiz olacak. Özellikle sokak hayvanlarının sahiplenilmesi bu konuda çok önemli. Çünkü tek başına Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin mücadele edebileceği bir konu değil bu. Halkımızın tek bir vücut halinde mücadele etmesi gereken bir konu. Sokak hayvanlarını sahiplenen vatandaşlarımıza biz mama desteği, aşı desteği, hatta su faturalarında indirim bile yapacağız. Yeter ki o hayvanlarımız sahiplenilsin ve dışarıda kalmasınlar. Onları ben çok önemsiyorum. Onlar benim için çok değerli. Buna yönelik daha birçok çalışmamız olacak" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞA YAPILAN BİR YAPTIRIM"

Son dönemde gündeme gelen yerel yönetimlerin SGK borçlarına ilişkin soru üzerine Zeyrek, şu açıklamalarda bulundu:

"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı SGK ve vergi borçlarını öncelikle 11 belediye ve Manisa Büyükşehir Belediyesi başkanları yapmadı. Öncelikle bunu bilmek gerekiyor. Bu borç geçmişten gelen bir borçtur. Bu borç zamanında AK Parti, MHP yönetimleri iktidardayken istenmemiş, göz ardı edilmiş, Sayıştay raporlarında ön plan çıkartılmamış ama Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesi geldiğinde bu borç bizim önümüze konması özellikle ben burada bir art niyet arıyorum. Zaten kısıtlı imkanlarla ve Cumhurbaşkanlığımızın kısıtlama tedbirleriyle kısılan bütçelerimiz bu borçların tahsili ile birlikte bizleri çok zora sokacaktır. Ama şunu asla ve asla asla unutmayalım. Burada cezalandırılan büyükşehir belediye başkanı veya Manisa Büyükşehir Belediyesi veya ilçe belediye başkanları değildir. Burada cezalandıran Manisalı vatandaşlardır. Çünkü devletimizin kurumları da zaten kısıtlı bütçelerle hizmet edemezken bizden kendileri için destek isterken bizim sosyal hizmetler anlamında vatandaşça bulunduğumuz en büyük kurumu olan Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bu şekilde kısıtlama tedbirleriyle mali bütçelerini kısıtlamak burada bize değil vatandaşa yapılan bir yaptırım olarak görüyorum ben bunu.

"BU ZİHNİYETE BİZ KESİNLİKLE KARŞIYIZ"

Manisa'daki belediyelerin SGK borçlarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını da dile getiren Zeyrek, "Biz bütün belediyelerimizden hatta Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak bütün belediyelerimizden borçlarını talep ettik. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağım. Ama dediğim gibi burada borcun ne kadar olduğu değil kimin tarafından üretildiği, zamanında yok görülen göz ardı edilen bu borçları neden bugün bizim önümüze geldiği bence buradaki asıl konudur. Sadece belediyeler olarak bakmamak gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde birçok iş yapan müteahhitin vergi borçları, SGK borçları yıllardan beri ertelenmiş, yok sayılmış, sıfırlanmış bunları yok sayıp da bugün Cumhuriyet Halk Partisi iktidara geldiğinde bunları önümüze getiren zihniyete biz kesinlikle karşıyız" ifadelerini kullandı.